Succulente eenvoud



APM

 Smaak

Auberge des Rois in Den Haan, het blijft een
aangename plek en iet of wat exclusief, zegt men. 


Hoe smaakt een gefrituurde inktvis?
Ooit in Parijs, bij de Pont Saint-Michel
heb ik het geproefd, verbrandde de tong
later werd het een ijkpunt
voor welgedaan achterover leunen

Wat je proeft en wat je papillen opnemen
het lijkt al te simpel
maar geleidelijk leer je smaken ijken
komen er ook verhalen bij
ga je genoegens opslaan

Wat is smaak dan toch
dat er zoveel discussie over leeft
dat sommigen zich vastpinnen
op bier en friet en mosselen

Anderen willen het helemaal romantisch
maar het genoegen ergens op de dijk
van den Haan aan zee een simpele
vol-au-vent te proeven
kan toch succulent blijken

Smaak is persoonlijk, zegt men wel eens,
maar bij gelegenheid leert men
dat smaken aan families, regio's
te linken zijn

het gaat over details en oude gebruiken
over leren genieten en toch
niet in de val trappen
mee te lopen.

Ik hou niet van chocolade,
maar laat iedereen het genot
van donkere bittere fondant
ik hou van lekker eten
zoals iedereen
alleen, tja, niet hetzelfde
als iedereen lust


b Art

Reacties

Populaire posts