Even weer klassiek


Recital

Klank van de vleugelslag
Chopin in een oude hoeve

Eernegem? Ichtegem? Wie houdt daar nu een taverne open waar cultuur een plaats heeft? Maar toen we er kwamen, viel de plaats wel mee, lag het ver van de straat en kon ik me inbeelden dat stormachtige herfstnachten er wel leven maken kunnen. Maar we er waren er om een jonge muzikante, pianiste aan het werk te horen. We schreven al iets over haar, Elisa D’haene, maar het blijft boeien een jong talent te zien ontbolsteren. Op een dag als Allerheiligen is zo een recital niet echt een inbreuk, want velen die haar nabij waren, hielden wel van muziek, zoals haar opa en de andere grootvader, haar grootmoeder ook en de levende voorzaat, haar bonnemama, genoot van het gebeuren. 

Haydn, soms klinkt dat wat te gebalanceerd en het is dus de kunst sprankelend te laten klinken, waar we dan ook op vergast werden. Eenvoudig kan het niet zijn, want we kennen de muziek ook redelijk en het is niet voor niets een eerste hoogtepunt van de klassiek. Toch kan de pianist er veel mee bereiken, als die met de dynamiek, de klankkleur weet te spelen. Ritme is één ding, de dynamiek behouden ook waar de componist een zekere verstilling aanbrengt zal wel niet eenvoudig zijn, het kon ons wel bekoren, dit spel. Dat we vervolgens met Ravel in een andere wereld terecht kwamen, waarin het sprankelende wellicht net iets getemperd moet worden, omdat het anders gauw teveel zou worden, want reeds bedoeld om te spetteren, dat viel dan ook weer mee. De sonatine klonk Frans, maar het bleef niet bij temperen, eerder was het de bedoeling van de pianiste ons te vergasten op het vermogen van Ravel de vele registers van de piano te verkennen. 






Een pauze om even bij te praten was zeker welgekomen, al konden we niet zomaar de stilte doorbreken na het wegdeemsteren van de laatste klanken. Iedereen bleek opgetogen, maar het is natuurlijk zo dat muziek bijwonen iets anders uitpakt dan het beluisteren van een cd of luisteren naar de radio. Hoe sterk de vertolkingen dan ook zijn, het blijft gemedieerd, terwijl nog maar eens gebleken is hoe sterk muziek overkomt als…

Nu ja, we weten het wel, de levende muziek brengt niet enkel overspannen zenuwen tot rust, maar beroert ook andere snaren van het gemoed. Het blijft verbazen hoe mensen zich bij klassiek in de ruimste betekenis van het woord steeds weer in een ernstige plooi leggen. Sommigen vinden dat muziek niet beleefd moet worden alsof - tja hoe? - zonder aandacht gaat het immers niet. Aandacht die leidt tot een vorm van stil worden en dat niet enkel uit respect voor oude pruiken of voor muzikanten, maar juist omdat zo een sfeer ontstaat waarin men de uitbundigheid niet hoeft te demonstreren, het blijde levensgevoel komt vanzelf. 

We gingen dan ook vol verwachting weer zitten aan de tafeltjes om te genieten van het vervolg. Terecht, want de ballade van Chopin die Elisa uit de vingers toverde was wel raak. En evenzeer viel de kracht, ingetoomd of met vol elan telkens weer het klankpalet nog eens wist te kleuren. De muziek was de hoofdzaak en, zoals zo vaak gezegd, een vorm van meesterschap over partituur en instrument, zichzelf, zorgden ervoor dat het ging zingen, de snaren in hun klankkast, de piano in het oude boerenhuis en toch, het werd meer dan spel, toewijding, die in het laatste stuk, de Kreisleriana in groeiende gemeenzaamheid van pianiste, piano en publiek uitmondde. Het zou gemakkelijk uitvallen, of net niet, het luisteren te beschrijven, want het spel was meer dan bij vorig optreden met dit stuk gericht op het goed ten gehore brengen en zowel de techniek als de concentratie droegen daar veel toe bij. Luisterend naar dit en de vorige stukken kwam mij de gedachte bezoeken dat wij wel erg verwend zijn als wij zoveel mooie momenten mogen beleven. 

Dank uiteraard dient dan ook uit te gaan naar de mensen die de Herdershoeve in Eernegem uitbaten en er een centrum van meditatie en kunst van maken, hoe moeilijk dat ook mag lijken in zo een op het oog afgelegen plek. En juist daar spreekt het des te meer tot de verbeelding, het brengen van het mooiste wat de mens heeft voortgebracht. En voor iemand mij weer eens snobisme voor de voeten werpt, er gaan ook avonden door met jazz en wie accordeon wil leren, kan er ook terecht. De kunst laat mensen sinds lang ontsnappen aan de werkelijkheid van de dag maar geeft aan die werkelijkheid ook een bijzonder cachet. Want dat het om meer dan vergetelheid vinden gaat, lijkt niet altijd meer evident. De zucht naar het sublieme is niet enkel een zaak van escapisme. En ja, ook die voormiddag van Allerheiligen was een subliem moment, daar waren de aanwezigen het over eens. Elkeen met de eigen ervaring, kennis, aanvoelen, vond dit een muzikaal moment om te koesteren. 

En na het recital kon men niet anders dan napraten en genieten van de bediening. Ach, banaler kan het toch niet? Maar ja, de gasten goed verzorgen blijft toch altijd een bijzondere ervaring en doet mensen terugkomen. Of het nu een boerenstute met paté is dan wel scampi’s het zag er allemaal even lekker uit en smaakte nog ook bovendien. Muziek, eten, wat ontbrak? Het gezang, maar wellicht is dat voor een volgende gelegenheid. 

We zullen ons deze voormiddag nog even heugen en ook de plaats waar we ons bevonden, verdient vernieuwd bezoek. Feit is dat we er rustig, ontspannen kunnen bij zitten, zonder valse airs, want de plaats, omgeven door een mooi erf en ver van de grote weg kan voor de kunstminnende ziel een aangenaam oord worden. 
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif
bArt

ter info: Zedelgemsesteenweg 58 - 8480 Eernegem - 0496 38 20 12 - info@deherdershoeve.be


Reacties

Populaire posts