Legitimiteit politiek

Reflectie


Open Brief aan Meyrem Almaci


Het stadhuis van 't Stad omdat iedereen er iets over wil
zeggen. Politici mogen, moeten dat, maar de toon
bevalt niet altijd. 
De legitimiteit van een stadsbestuur, c.q. van Antwerpen, berust op het verwerven van een meerderheid in de gemeenteraad, die voor de goede gang van zaken niet zomaar gegeven wordt, maar in principe voor een hele bestuursperiode, zes jaar dus. Wie die meerderheid heeft, kan dus besturen en zal bij gelegenheid, op vraag van de oppositie verantwoording afleggen en zoals de laatste decennia het geval is zal het bestuur haar beleid ook aankondigen. 

Ik zal het niet over burgemeester hebben die vanaf 2 januari het ambt zal bekleden, zoals u doet, omdat ik ervan uit kan gaan dat hij een meerderheid van de kiezers vertegenwoordigt, wat u niet kan beweren. De wijze waarop het bestuur eerlang de stad leiding zal geven, kan u wellicht bevroeden en daar kan niemand veel tegenin brengen. Maar uw intentieproces tart de verbeelding van burgers. U meent te mogen beweren dat de stad A'pen binnenkort een koele stad zal zijn, waar een hard beleid gevoerd zal worden en u wijt dat aan de persoon van de burgemeester, aan zijn uitstraling. Zijn dat niet wat veel vooroordelen tezamen? 

Goed, ik begrijp dat u liever zelf op het Schoon Verdiep had gezeteld, in de stoel van de burgemeester. Maar dat u zo hard ad hominem gaat spelen, is niet enkel uw zaak, het is de zaak van de res publica. Dubbelop? Misschien toch niet, want de res publica is een zaak van eenieder en heeft ook heel wat zaken te bestieren, zoals dus de bejegening van politici onder elkaar. Sinds een aantal politici het cordon sanitaire hebben afgesproken hebben meer mensen dan u denkt gedacht hoe men op een behoorlijke manier de inzichten van de burgers recht kon laten wedervaren. Het Vlaams Belang is pas sinds 2010 pluimen en vooral zetels verloren, wat niet de verdienste was van al die politici die de partij in de hoek wilden drummen. Want hoezeer u en ik dat gedoe tegen migranten zonder onderscheid ook verafschuwen, de aanhang van de partij was vooral groot omdat veel mensen de traditionele partijen niet meer respecteerden. Het cordon sanitaire heeft ook niet echt gewerkt, want in feite blijven mensen met reserves ten aanzien van het beleid geneigd die partij te steunen. 

U maakt nu van de N-VA een al even slechte partij, even bruin en ranzig als het Vlaams belang. Behalve het feit dat u hiermee een cynisch spel speelt en de democratie de nek omwringt, maakt u ook een intellectuele fout want als democrate moet u andere opinies accepteren, doch bestrijden mag altijd. U bestrijdt N-VA en accepteert geenszins een (vermeende) conservatieve inslag. Dat laatste betekent gewoon dat Bart de Wever zich wel richt op denkers als Edmond Burke of Theodore Dalrymple en anderen, maar bijvoorbeeld inzake Europa Thierry Baudet niet volgt. Maar voor u is conservatief duidelijk te mijden en u wenst niet dat men het conservatieve denken, dat overigens zeer verscheiden en soms zelfs onderling tegenstrijdig is, een acceptabele maatschappijvisie zou noemen. De enige juiste visie is het (groene) progressieve gedachtegoed. Ik vind dat van grote hybris getuigen. 

Daarom had ik gehoopt dat u de zaken zou bekijken waarmee de Antwerpse res publica af te rekenen heeft,  en inderdaad oppositie voeren. Maar dan betreffende de zaak en niet over de persoon van de burgemeester reppen. U volgt anderen na, mevrouw Almaci, die al probeerden de N-VA en de voorzitter te beschimpen. U kan niet zeggen dat u het grappig bedoelde. Maar als ik denk aan de heer Gene Bervoets die in de Standaard beweerde dat de stad als veranderd was, ook niet ironisch op te vatten, dan is duidelijk dat men een strijd wenst aan te binden met de komende burgemeester. Of die strijd meer wordt dan een boerenkrijg, weet ik niet, maar of u op veel achterban zal kunnen rekenen? De federale overheid, waar uw partij mee werkt aan de staatshervorming slaagt zo te zien ook niet in de opdracht die Elio di Rupo zich had gesteld, de N-VA klein te krijgen. Men moet het vel van de beer niet verkopen voor het beest is omgelegd - oeps, die zegswijze kan u niet bevallen - maar toch ziet het ernaar uit dat nu die regering wanhopig naar legitimiteit zoekt, iets wat het bestuur in Antwerpen niet zal hoeven te doen. 

Laat s.v.p. die aanvallen zonder reden achterwege, want ze vertroebelen de sfeer meer dan het bestuursakkoord in uw stad. 

Bart Haers 





Reacties

Populaire posts