Rouwen doen we toch


Kleinbeeld     

Dag van rouw

Over wat de klasgenootjes, de schoolgemeenschap, de omgeving meemaken, kunnen we ons bij benadering niets voorstellen. We weten het wel, de ouders die nu een wereld zien vergaan, want dat is het overlijden van een kind in elk geval, een leed dragen waarvoor ze zullen rouwen, diep wellicht, en ook lang. Pilletjes zullen niet helpen en dus zal men moeten hopen dat de omgeving, in Lommel, in Heverlee, niet enkel voor de kinderen die overleefden, ook voor de chauffeurs, begeleiders zorgzaamheid aan de dag leggen.

Maar er is wel iets dat ons fascineert en met een zekere afgrijzen vervult. Het feit dat men nog nauwelijks over de terechte woede van burgemeester Toback spreekt toen Journalisten hem bijna vermorzelden met hun microfoons, spreekt boekdelen. De discussie tussen een crisispsycholoog en de hoofdredactrice van het Nieuwsblad – ik zag het laatste nieuws en mijn afkeer werd nog een beetje groter indien mogelijk – die fotootjes had geplaatst van de slachtoffers, als eerbetoon, was helder. Ik denk dat hier niet de journalistieke deontologie terzijde werd geschoven en ach, ach, ach, hoe vaak is men al niet weg gekomen met nare berichten en foto’s, maar een ethische grens werd niet gerespecteerd.

Hoeveel informatie moet een krant brengen over een ongeval als dit? Niemand kan er een aanwijzing voor geven, denk ik. Maar er is wel een aanvoelen. Gisteren in de stad merkte ik, het zal u verbazen, geen spoor van rouw. Even ging het over de dag van nationale rouw die werd afgekondigd, maar nergens viel het leven stil. Het komt mij namelijk voor dat journalisten en politici terecht vaststellen dat er een ramp gebeurd is, maar dat veel mensen er wel bij willen stilstaan, maar anderzijds niet weten of ze überhaupt iets moeten zeggen. Men denke aan een begrafenis van een familielid en plots komt iemand huilend opduiken, zonder dat men weet dat er een band was tussen de overledene en de betrokkene. Men deelt het wel, denk ik, maar men houdt ook wat afstand.

Het publiek maken van de rouw van deze mensen hoeft voor hen niet per se goed uit te pakken. Ik denk aan de ouders van die studentes die een paar jaar geleden werden overreden op een landweg en die pas naderhand het lot van verkeersslachtoffers openlijk op zich namen. Maar er is wel een verschil: Toen was er een roekeloze chauffeur, die zich het lot van de studentes niet aantrok. Nu is er een bus om onbekende redenen in een tunnel tegen een hoek gecrasht met onvoorstelbare gevolgen. In het ene geval kon men de oorzaak, zelfs een schuldige aanwijzen. Hier is het iets wat we niet meer willen kennen, de fatum. Het lot waar we geen vat op hebben. Oh, een journalist moet op enig ogenblik een gerucht gelanceerd hebben over een dvd die gewisseld werd, maar voor zover men aangaf konden de journalisten niet bij de ouders en ook niet bij de patiëntjes in de ziekenhuizen en ja, welke taal sprak die journalist dan?

Het is morbide, wat men hier aan het werk ziet. Men zegt, wij, de nieuwsconsumenten willen de informatie? Jawel, informatie, geen sentimenteel bad. We willen weten of er een oorzaak is, geen verzinsels. Bij Pauw en Witteman maakte een man van VTM, ook een journalist geloof ik, zich druk over het feit dat de ouders zo afgeschermd werden. Gelukkig maar, want wat een aasgier zat me daar zijn kommer en kwel uit de doeken te doen. Zijn we dan nieuwsconsumenten? Men meent van wel, want we betalen ervoor, maar aan de andere kant, wie een krant leest wil wel betrouwbare en bevattelijke informatie. Op beide terreinen schiet men vaker dan nodig te kort. En vooral, wie sensatietjes zoekt, er is aanbod genoeg, toch? De zwangerschap van Nathalia of aankomende droogte.   

We leven mee, maar de manier waarop? Lintjes aan de auto, of wat dan ook. Men vergeet, maar goed, hier spreekt mijn christelijke, bijbelse achtergrond, dat het leed dat men wil delen zich niet zomaar laat delen. In de Bijbel staan enkele mooie illustraties van de idee dat men niet te koop moet lopen met de eigen vroomheid en men kan dat ongetwijfeld ook vertalen in het beleven van de gezamenlijke rouw.

Er is nog iets dat me zorgen baart, namelijk dat we al enkele jaren aan opbod doen, welke ramp verdient de meeste rouw. Men zou hier een veronderstelling kunnen maken, over bejaarden, gehandicapten… maar dat mag en kan niet. We zullen wel merken als er zich  rampen voordoen, waar we van duizelen. Maar het collectieve huilen, dat we nu meemaken, waar de ouders en andere betrokkenen niet echt iets aan hebben. Respect voor het leed kan betekenen, zwijgen, zich bescheiden met de eigen zaken bezig houden en de persmeute vragen maar een paar verzinsels over de Amerikaanse verkiezingen of over de situatie in Jekaterinenburg te schrijven. Er gebeurt er nu niets, maar goed, dan hebben we er geen last van.

De toestand in Syrië? Ja, die is tragisch, maar ook daar kunnen we helaas alleen maar toekijken, de vluchtelingen in Turkije en Libanon bijstaan en verbijsterd blijven over de wijze waarop politici toch zo goed kunnen folteren. Misschien dat ik daarom om zou rouwen, om die kinderen, vaders, moeders en anderen die betrokken raakten of zich inzetten voor een beter leven in Syrië en er zijn nog mensen die ons medeleven verdienen. Maar het verschil tussen moorddadige regimes – hoe lang is het geleden dat er nog iets over Zimbabwe verteld werd? – en een fataal busongeluk is dat er geen echte verantwoordelijke is, laat staan een schuldige en dat is naar onze begrippen lastiger om dragen.

Bart Haers 
16 maart 2012

PS De neiging was groot iets over journaille te schrijven, maar we moeten de goede journalisten niet met de vampieren op een hoop gooien. Een krant heeft de foto’s van de website gehaald, maar goed, is dat wel voldoende. Moeten er geen excuses aangeboden worden? Het gaat niet enkel om het recht op privacy, dat is al belangrijk genoeg, maar om het respect, eerbied voor de mensen die erbij betrokken zijn. Maar  ongelukkig genoeg is dat niet meetbaar. Maar, zoals toen de Nederlandse mijnheer Friso van Oranje, nu geen lid meer van het koninklijke huis, doch wel zoon van de koningin en broer van de kroonprins, een zwaar ongeluk had, kwam er ook te veel op ons af dat we niet hoefden te weten. Is dat onvermijdelijk?

Reacties

Populaire posts